pexels-kindel-media-9799996

Subsidie op de elektrische auto, zo werkt dat

Een elektrische auto wordt tegenwoordig steeds meer aangekocht door de particulier. Mensen worden zich bewusten van het milieu, de benzineprijzen zijn torenhoog en het praktische van thuis opladen wint ook steeds meer in de voordelen. Maar hoeveel subsidie kun je krijgen bij de aanschaf van zo’n auto en hoe werkt dat?

Het ontstaan van de subsidieregeling elektrische auto

Doordat elektrische auto’s gezien worden als milieubewuster wil het kabinet de kleine en compacte elektrische middenklasse personenauto’s aantrekkelijker maken. Tijdens het rijden stoten deze auto’s namelijk geen broeikasgassen uit, zijn ze energiezuinig en dus goed voor het klimaat.

Door deze subsidie in te richten wordt het prijsverschil tussen de elektrische auto en een auto op een fossiele brandstof kleiner gemaakt. Het verschil in aanschafwaarde gaat door de subsidieregeling omlaag en door het goedkopere onderhoud van een elektrische auto is het resterende verschil tussen deze twee type aandrijvingen eenvoudig terug te winnen.

Voor ondernemers en zakelijke rijders zijn er andere subsidieregelingen zoals MIA en Vamil, SEBA en BPM-vrijstelling. Meer informatie hierover is terug te vinden op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (hierna: RVO)

Subsidieregeling op elektrische auto

Zowel voor een tweedehands elektrische auto als een nieuwe elektrische auto kun je subsidie aanvragen als je deze privé aanschaft. Wel zitten er nog specifieke voorwaarden aan de subsidie. In 2022 is er een subsidiebudget afgegeven door de Nederlandse overheid voor de aanschaf elektrische auto’s. In totaal is er 71 miljoen euro vastgesteld voor de aanschaf van een nieuw exemplaar en voor een tweede hands auto is er 20,4 miljoen euro apart gezet.

De voorwaarden van de subsidieregeling zijn opgenomen in de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren, afgekort; SEPP.

De voorwaarden – in het kort – voor de SEPP zijn als volgt:

  • Het subsidiebedrag voor een nieuwe en respectievelijk een gebruikte auto zijn € 3.350,- en € 2.000,- .
  • De onderliggende overeenkomst moet op of na 1 januari 2022 zijn afgesloten.
  • Deze regeling is alleen geldig voor particulieren, zowel bij koop- als leasecontracten.
  • De catalogusprijs ligt tussen de € 12.000,- en € 45.000,-.
  • De auto dient volledig elektrisch te zijn met een actieradius van minimaal 120 kilometer.
  • Bij de aankoop van een tweedehands auto moet deze aangekocht worden bij een autobedrijf met RWD-erkenning Bedrijfsvoorraad. Voor een aankoop via een leasecontract moet de leasemaatschappij het Keurmerk Private Lease hebben.

Op de website van RVO staan alle voorwaarden en is ook een lijst te vinden met welke auto’s in aanmerking komen voor deze subsidieregeling.

Een kleine tip is om in het koop- of leasecontract een ontbindende voorwaarde op te nemen waarin staat dat op het moment dat je, om welke reden dan ook, geen subsidie krijgt, je de overeenkomst kan ontbinden.

Subsidie aanvragen bij RVO

Sinds 3 januari 2022 09:00uur kunt u de SEPP subsidie aanvragen bij de RVO. U kunt dit het makkelijkste doen via hun website: www.rvo.nl. Op hun website staat ook hoeveel subsidie er al is vergeven en hoeveel er nog in de pot zit. Zo kunt u de keuze maken of er nog ruimte is om subsidie aan u uit te keren.

Nadat u de lease- of koopovereenkomst gesloten hebt kunt u via de knop “Uw aanvraag direct regelen” op de website van RVO de aanvraag realiseren. U heeft voor deze aanvraag een DigiD-account nodig.

U moet de aanvraag in elk geval binnen 60 dagen na ondertekening indienen om aanspraak te kunnen maken. Zodra u de aanvraag volledig heeft afgerond krijgt u een bevestiging van RVO dat uw aanvraag in behandeling wordt genomen. Na deze bevestiging mogen zij 13 weken erover doen om een beslissing te nemen op uw aanvraag. U krijgt schriftelijk een reactie op uw aanvraag en of deze wordt toegewezen of wordt afgewezen.

De subsidie voor elektrische auto’s vanuit de RVO is nog tot 2025 en elk jaar zal er opnieuw vastgesteld worden hoeveel subsidie en onder welke voorwaarde, deze wordt afgegeven. Na 2025 is de verwachting dat er geen subsidie meer zal worden verstrekt voor elektrische auto’s.

Subsidie laadpaal elektrische auto

Een van de voordelen van een elektrische auto is dat je thuis je auto op kunt laden aan de laadpaal en zo niet onderweg stil komt te staan als je onderweg bent. Er is door de Nederlandse overheid geen subsidie vrijgegeven voor het aanschaffen van een laadpaal voor je auto thuis. Wel zijn er diverse gemeentes die subsidie hiervoor hebben vrij gemaakt. Je kunt bij jouw gemeente navragen of er subsidie is. Let op dat sommige gemeentes al voorwaarde stellen dat ze openbaar toegankelijk moeten zijn voor anderen.

De subsidie op de elektrische auto werkt dus zoals hierboven beschreven en zal voor vele mensen in 2022 een uitkomst bieden om toch over te gaan tot de aanschaf van een nieuwe elektrische auto.