pexels-ed-harvey-5391511

Laadpaal thuis, wat zijn de kosten?

Nu steeds meer mensen kiezen voor een plug-in hybride of een volledig elektrische auto, wordt de vraag naar een laadpaal voor thuis groter. Maar, een laadpaal thuis, wat zijn de kosten?

Kosten laadpaal thuis

Je bent erover uit: je wilt een laadpaal thuis hebben. Er zijn drie factoren die meespelen voor de kosten van een laadpaal thuis aanschaffen. Je hebt de eenmalige aanschafprijs van de laadpaal, de elektriciteitskosten van het opladen en de montage van de laadpaal. Als je kijkt wat er in jouw situatie mogelijk is, dan kun je misschien fiscale voordelen hebben van de aanschaf van een laadpaal thuis. Dit drukt dan natuurlijk de kosten van je laadpaal.

1-fase of 3 fase laadpaal plaatsen

Een 1-fase laadpaal heeft een vermogen van 16 Ampère, wat neer komt op ongeveer 230 Volt. Je kunt met deze laadpaal dan maximaal 3,7 kWh opladen. Dit is wat een normale meterkast tot zijn beschikking heeft.

Een 3-fase laadpaal heeft drie keer zoveel vermogen, oftewel 3x 230Volt. Je kunt hierdoor ongeveer 11 kWh opladen via deze paal. Je kunt deze uitbreiding in je meterkast bij jouw netbeheerder aanvragen. Let op dat in sommige gevallen deze uitbreiding er al zit, namelijk als je bijvoorbeeld op inductie kookt.

Aanschafprijs

De aanschafprijs is afhankelijk van jouw wensen en zoals veelal geldt: hoe luxer, hoe duurder. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen het gebruik van een pasje of sleutel. Wil je een vaste of een losse stekker? En heb je al gedacht aan een load balance uitvoering waardoor piekbelasting wordt voorkomen? Afhankelijk van jouw keuze ben je tussen de € 500 en € 1500,- kwijt voor alleen de laadpaal.

Installatie

Het is absoluut aan te raden om een installateur dit elektrisch project te laten uitvoeren. De meeste installateurs zullen niet direct een offerte kunnen geven omdat het van belang is waar de laadpaal exact komt en zij pas tijdens de werkzaamheden kunnen zien wat er gedaan moet worden. Onder andere hoe ziet de meterkast eruit, moet er gegraven of geboord worden en wat is de afstand tussen de laadpaal en de meterkast? Uiteraard is hoe meer werk, hoe hoger de kosten zullen zijn en dat is simpelweg moeilijk vooraf te bepalen.

Als schatting mag je er van uitgaan dat je met zo’n 500euro inclusief BTW een eind komt met de montagekosten van jouw laadpaal. Indien de meterkast een fase-uitbreiding vereist, kost dat via jouw netbeheerder ongeveer 300euro exclusief btw.

Elektriciteitskosten

De benzineprijzen zijn niet alleen de afgelopen jaren flink gestegen, onlangs rijzen ze de pan letterlijk uit. Door een laadpaal aan te schaffen en thuis op te laten kun je flink besparen op jouw autokosten. Voor het thuisladen kun je uitgaan van zo’n € 0,005 cent per kilometer, wat een zeer klein bedrag is ten opzichte van de huidige benzineprijzen. Al rij je ontzettend zuinig met 1 liter op de 100 kilometer, dan ben je per kilometer zo’n € 0,02 kwijt en met thuis opladen zit je daar € 0,015 onder. Al met al bespaar je met een kilometrage van 20.000 kilometer per jaar zo’n 300euro in ieder geval en in de gangbare gevallen met een verbruik van 1 op 18 zo’n 2000euro per jaar.

Voordeel bedrijven

Bedrijven hebben fiscale voordelen als het gaat om laadpalen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Maximaal kan dit voordeel oplopen tot 36% en onder voorwaarde kan je deze kosten zelfs aftrekken van je fiscale winst.

Een andere mogelijkheid is de Vamil-regeling, waarbij je kan kiezen wanneer je de laadpaal afschrijft en zo de fiscale winst kan verminderen wanneer nodig.

Dynamic Load Balancing

Dit bijzondere extraatje dat je op veel laadpalen kan kiezen dient afzonderlijk genoemd te worden. De kosten vallen relatief mee, namelijk tussen de 150 en 200 euro. Dit systeem zorgt er namelijk voor dat je stroomnet niet wordt overbelast. Het opladen van jouw hybride of elektrische auto vraagt veel stroom, maar jouw magnetron bijvoorbeeld ook. Op het moment dat je beide tegelijk gebruikt kan het zijn dat jouw stroomnet wordt overbelast en de stoppen je om de oren vliegen. Door dit extraatje toe te voegen wordt jouw stroomnet gereguleerd en voorkomt het stroomstoringen.

De kosten voor een laadpaal thuis zijn niet niets en het is het overwegen waard of dit voor jou loont als je bijvoorbeeld een plug-in rijdt in plaats van een volledig elektrische auto. Wel is het raadzaam om goed te informeren welke laadpaal in jouw situatie, met welke opties, het beste past zodat je bijvoorbeeld voorkomt dat er een overbelasting plaats kan vinden in jouw huis.