pexels-mike-110844

De kleine elektrische auto's van 2022

Kleine elektrische auto’s worden steeds populairder. Zowel de klimaatvoordelen die de kleine auto’s met zich mee brengen als de subsidieregeling in 2022 maakt dat deze auto’s steeds meer gekocht of geleased worden.

Ondanks dat de aanschaf van een elektrische auto in verhouding tot een fossiele brandstof auto duur is, wordt dit prijsverschil gemakkelijk teruggewonnen in het goedkopere onderhoud.

Wie wil nu niet én financieel erop vooruitgaan met betrekking tot de kosten van een auto én zorgen voor een beter klimaat? Maar welke kleine elektrische auto’s van 2022 zijn er?

Kleine elektrische auto's van 2022, kopen of leasen?

De eerste vraag is natuurlijk of je jouw nieuwe aanschaf wilt kopen of leasen. Aan allebei de vormen zitten voor- en nadelen. Je kunt het beste jouw eigen situatie beoordelen of en adviseur ernaar laten kijken wat voor jou past. Vanzelfsprekend kun je namelijk kiezen voor een nieuwe auto, zowel koop als lease, maar je kunt ook kiezen voor een occasion in de vorm van koop of lease.

Leasen geeft meer financiële zekerheid en structuur, terwijl je met het kopen van een kleine elektrische auto juist meer zaken in eigen hand hebt en daardoor flexibeler. Het leasecontract is zelden aan te passen naar een kortere looptijd wat in het geval van inkomensverlies een lastige situatie kan creëren. Terwijl bij het kopen van een auto je deze in een dergelijke situatie weer kunt verkopen. Daarentegen heb je bij het kopen van een auto altijd te maken met het onderhoud en de kosten daarvan, ook als deze hoger uitvallen dan begroot. Bij het leasen van een elektrische auto zit het onderhoud in het maandbedrag ingecalculeerd en kom je nooit voor verrassingen te staan.

Peugeot e-208

Dit is een compact model met een leeuwenhart. Deze kleine elektrische auto is een hatchback die er sportief en gelijnd uit ziet. De voordelen van de Peugeot e-208 is dat het een zeer comfortabele auto is, dat hij een grote kofferbak heeft en standaard vijf deuren. Het bereik wordt gesteld op 340 kilometer en de snellaadtijd op 0:23 uur. Enig nadeel van deze auto is dat de bediening van het infotainmentsysteem niet intuïtief is. Al met al is dit de beste keuze als je op zoek bent naar een kleine elektrische auto als gezien in de stad.

Renault Twingo Electric

Deze auto wordt in het Frans ook wel ‘le petit EV’ van dit moment genoemd. Deze compacte auto heeft een hoge instap met hoge zit, goede wegligging en voor in de stad een optimale zeer kleine draaicirkel. Het bereik is wat minder lovend, er worden 190 kilometers opgegeven en er is geen optie tot snelladen. De volledige oplaadtijd van deze auto is 1:06uur.

Mini Electric

Ondanks dat dit niet de meest kleine elektrische auto is van deze lijst, rijdt hij erg comfortabel en heb je een enorme hoeveelheid keuzes met betrekking tot de uitrusting. Zoals je van Mini mag verwachten ziet ook het interieur er stijlvol uit tot in detail. Er is een snellader beschikbaar waardoor deze Mini Electric al in 0:30uur zich volledig laadt en waar je vervolgens weer 234 kilometer mee kan rijden.

Fiat 500e

Deze compacte elektrische auto is wat je mag verwachten van een Fiat 500. Het is een stijlvolle auto met een goede wegligging en de optie voor het grote accupakket veranderd de actieradius van 190 kilometer naar 450 kilometer op één volle lading. Dat is het grootste bereik dat er tot nu toe gehaald wordt bij de kleine elektrische auto’s van 2022. Je kunt wel zeggen dat dit nieuwe ontwerp van hybride naar volledig elektrisch een hele evolutie is. Immers is ook het uiterlijk van deze auto aangepakt en worden de lijnen strakker. In zo’n 0:21uur laadt je de Fiat 500e snel op en kun je weer op pad.

BMW i3

Op dit moment is de BMW i3 de bestverkochte compacte elektrische auto van 2022. Het is een eigentijdse auto met een hoog en smal carrosserie en portieren die in tegenovergestelde richting openen. BMW heeft dit maal gekozen voor het gebruik van gerecyclede materialen voor het interieur en met haar 33kWh uitvoering heb je een bereik van 312 kilometer. De binnenkant van deze auto oogt ruim en is zeer gedetailleerd afgewerkt. Alleen de kleine achterportieren maken de instap achterin iets lastiger dan je zou willen.

De kleine elektrische auto’s van 2022 zijn divers, je kunt kiezen van de goedkopere merken tot het hogere segment. Alle soorten hebben haar voor- en nadelen, maar hoe dan ook help je met een compacte elektrische auto aanschaffen in 2022 mee aan een beter klimaat.