pexels-andrea-piacquadio-3760067

Verschillende soorten autoverzekeringen

Een autoverzekering is in Nederland verplicht. Veel mensen rijden rond met een verzekering die niet goed bij de auto past. Ze betalen bijvoorbeeld teveel voor een auto met een oud bouwjaar of hebben een WA verzekering terwijl ze in een jong voertuig rondrijden. Wij leggen je uit wat de drie verschillende autoverzekeringen inhouden zodat je de beste keus kunt maken. We gaan ook dieper in op de aanvullende verzekeringen die mogelijk zijn.

Voor welke autoverzekering moet je kiezen?

Welke autoverzekering je moet afsluiten hangt af van de auto je gaat aanschaffen. Er spelen een aantal punten een rol in die beslissing. Zoals de bouwjaar van de auto maar ook aanschafprijs. Bij een budget auto wordt er vaak gekozen voor WA terwijl eigenaars van jongere auto’s vaker kiezen voor een All-Risk verzekering. Je bent dan vrijwel in bijna iedere situatie verzekerd voor je voertuig. Ook wanneer de auto total loss wordt verklaard na flinke schade te hebben opgelopen is het prettig als je de dagwaarde vergoedt kunt krijgen. Dat kan de basis vormen voor de aanschaf van een andere auto.

WA

De WA verzekering is in Nederland wettelijk verplicht om af te sluiten. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Als je kiest voor een WA verzekering dan ben je verzekerd op het moment dat jij bij een ander schade hebt veroorzaakt. Dit kan schade zijn aan het voertuig maar ook aan spullen die op dat moment in de auto waren. Dit geldt ook voor letselschade. De schade die je hebt aan je eigen voertuig hebt opgelopen komt voor eigen rekening. Deze verzekering wordt vooral afgesloten door mensen die een auto kopen met een lage waarde.

WA plus

De WA plus autoverzekering is grotendeels gelijk aan die van de WA verzekering. Het grote verschil is echter dat je voertuig is verzekerd in bijzondere situaties. Mocht bijvoorbeeld je auto worden gestolen dan ben je hiervoor verzekerd. Dat geldt ook in situaties waarbij de auto in brand vliegt of als er sprake is van stormschade. De premie ligt maar een paar euro hoger met die van de standaard WA en is zeker het overwegen waard.

All-Risk

Wanneer je een nieuwe auto hebt aangeschaft of eentje van een paar jaar oud is een all-risk verzekering waarschijnlijk de beste optie. Het is de beste verzekering die je kunt afsluiten waarmee je voor een heleboel dingen bent verzekerd. Wanneer je schade rijdt ben je niet alleen verzekerd voor de tegenpartij maar ook de schade aan je eigen auto wordt volledig vergoedt. Zo kun je zonder zorgen de weg op en hoef je je niet druk te maken als je een keer schade rijdt. Doordat de premie van een all-risk verzekering een stuk hoger is dan die van de WA is het niet interessant voor oudere auto’s.

Aanvullende autoverzekeringen

Er is ook de mogelijkheid om verschillende aanvullende verzekeringen af te sluiten. Eén daarvan willen we met je uitlichten en dat is de inzittenden verzekering. Het is belangrijk om voor deze optie te kiezen op het moment dat je ook andere mensen in de auto vervoert. Bijvoorbeeld je partner, kinderen of vrienden. Als bijrijders letsel- of materiële schade oplopen wordt dit vergoedt. Zonder inzittenden verzekering ben je zelf verantwoordelijk voor de financiële gevolgen. Verder kun je ook een rechtsbijstandverzekering afsluiten, een no-claimbeschermer en een verzekering voor pechhulp en vervang vervoer.