pexels-rodnae-productions-8230948

Hier moet je op letten tijdens een proefrit

Als je een occasion hebt gevonden waar je in bent geïnteresseerd neem je contact op met de verkoper. De tweede stap is het maken van een proefrit. Een belangrijk onderdeel waarbij je goed voorbereid te werk moet gaan. je wilt natuurlijk een occasion aanschaffen die helemaal in orde is. Met onze checklist heb je een goed hulpmiddel bij de hand.

Zorg dat je goed bent voorbereid

Wanneer je besluit om een proefrit te gaan rijden met een occasion waar je mogelijk in bent geïnteresseerd is het van groot belang om goed voorbereid te werk te gaan. Probeer een proefrit altijd overdag te doen wanneer er voldoende daglicht is. Zo heb je de mogelijkheid om de auto beter te bekijken en vallen eventuele schades ook beter op. Zorg dat de afspraak niet gepland staat op het moment dat er kans is op files. Je wilt de auto namelijk ook op de snelweg goed kunnen uitproberen. Probeer uit te zoeken of er in de buurt verschillende wegdek te vinden is zodat je het voertuig in diverse omstandigheden kunt uitproberen. Tot slot is het aan te raden om de spullen mee te nemen die je vaak mee moet gaan vervoeren. Denk bijvoorbeeld aan een kinderwagen. Zo weet je direct of het past.

Checklist proefrit occasion

Om er zeker van te zijn dat je geen kat in de zak koopt kun je tijdens de proefrit de auto controleren op de volgende punten. Het is zeker geen garantie maar zorgt er wel voor dat de kans op een miskoop wordt verlaagd.

Checklist voordat je gaat rijden

 • Controleer of er niets mis is met het kentekenbewijs. Het belangrijkste wat je moet controleren is of er iets staat vermeld bij bijzonderheden. Als dit niet het geval is, is het kentekenbewijs in orde. 
 • Vraag aan de verkoper of de auto verzekerd is. je wilt niet het risico lopen dat je tijdens een proefrit schade veroorzaakt en er later moet achter komen dat je hier niet voor verzekerd bent. Controleer of er een groene kaart aanwezig is.
 • Zorg dat de spiegels voor jou goed staat afgesteld. Zo niet, neem hier rustig de tijd voor.
 • Bekijk de grootte van de kofferbak. Is dit groot genoeg om al jouw spullen mee te vervoeren?
 • Loop een aantal keer rondjes om de auto en controleer of er schade aanwezig is. Wees niet te kritisch een tweedehands occasion heeft natuurlijk altijd gebruikerssporen.
 • Voordat je gaat rijden stop je eerst de sleutel in het contact. Start de auto nog niet. Alle lampjes op het dashboard zullen nu gaan branden. Controleer of alles werkt en er geen waarschuwingslampjes branden.
 • Voordat je gaat rijden controleer je eerst de banden of er genoeg profiel aanwezig is.
 • Neem het onderhoudsboekje goed door. Controleer of de kilometerstand logisch is en kijk of de auto regelmatig een beurt heeft gehad. Je kunt eventueel ook contact opnemen met de garage waar de auto is onderhouden om te vragen naar het verleden van het voertuig.

Checklist tijdens de proefrit

 • Voordat je wegrijdt geef je eerst even gas terwijl de handrem nog is ingeschakeld. Als je geen rare geluiden hoort weet je zeker dat bijvoorbeeld de uitlaat niet stuk is.
 • Is de auto stabiel tijdens het autorijden? Als de auto naar een kant trekt moet deze mogelijk uitgelijnd worden.
 • Tijdens de rit mag je de stuur niet voelen. Trilt de stuur bijvoorbeeld tijdens het rijden dan betekent dat er mogelijk iets mis is met de wielen.
 • Test de remmen goed. Tijdens het rijden op een recht wegdek kun je meerdere keren stevig op de rem trappen om te kijken of het nog goed werkt. Zorg ervoor dat er niemand achter je rijdt, zo voorkom je gevaarlijke situaties.
 • Test de versnellingsbak goed uit. Er moet vloeiend kunnen worden geschakeld tussen de versnellingen. Reageert de koppeling langzaam en moet deze te hoog opkomen? Dan is de kans aanwezig dat de koppelingsplaat moet worden vervangen.
 • Zorg dat je de handrem goed uittest op een heuvel. Kun je gelijk met de nieuwe auto de hellingproef oefenen.
 • Probeer de verwarming uit en indien aanwezig ook de airco. Kijk ook of de elektrische ramen nog naar behoren werken.
 • Probeer een aantal drempels op te zoeken zodat je de schokbrekers kunt testen. Als de wielen stuiteren zullen de schokbrekers mogelijk moeten worden vervangen.