how_to_walk_away_from_a_deal_even_if_you_love_the_car-pic-160722392441596721-1600x1200

Elektrische auto's vergelijken, zo doe je dat!

Elektrische auto's zijn niet meer uit ons straatbeeld weg te denken. Sterker nog vanaf 2030 mogen er in Nederland alleen nog elektrische auto's verkocht worden. De verkoop ervan heeft de afgelopen jaren een flinke vlucht genomen. Had in 2014 nog maar 4 % van de autorijders een elektrische auto, in 2020 is de groep mensen die een elektrische auto rijden gestegen tot 20,5 %. Een volledig elektrische auto heeft de toekomst. Zeker nu het aantal laadpalen blijft groeien en laden steeds sneller gaat. Inmiddels is de gemiddelde actieradius flink toegenomen en kun je een grote auto meer dan 410 km rijden.

De vraag is niet of maar wanneer ga je de overstap maken om volledig elektrisch te rijden? En hoe kies je nou uit al die verschillende elektrische auto's het type die bij je past? Kies je voor een suv of een sedan? Is de actieradius bepalend of het aantal zitplaatsen? Kies je voor lease of koop, voor nieuw of gebruikt? Veel zitplaatsen of een tweezitter? Welke modellen zijn er en hoe zit het met de beschikbaarheid? We hebben alle mogelijkheden van elektrisch rijden voor je op een rijtje gezet!

Elektrische auto vergelijken, 5 tips

Om de juiste keuze te maken die past bij jouw persoonlijke situatie en wensen kun je alle verschillende elektrische auto's vergelijken. Alleen dat zijn er tegenwoordig nogal wat. Om die keuze voor jou makkelijker te maken 5 tips om snel te ontdekken welke auto bij je past. Dat maakt de overstap een stuk simpeler.

Tip 1: Gemiddelde actieradius elektrische auto's

Actieradius

De eerste vraag die vaak gesteld wordt bij elektrische auto's is: wat is de actieradius met een volle accu en hoe snel gaat opladen? Elektrisch rijden is natuurlijk veel meer dan dat. Het bereik van de auto is voor iemand die alleen korte afstanden rijdt minder van belang dan voor iemand die dagelijks een paar 100 kilometer aflegt. De kleinere elektrische auto's hebben over het algemeen een kleiner bereik, de grotere heb het grootste bereik. Ook verschilt de laadtijd van de auto's.

Laadsnelheid

De laadsnelheid blijft groeien. Zowel bij thuisladen als onderweg worden de nieuwere versies steeds sneller opgeladen. Door het toenemende aantal snellaadpalen wordt het ook onderweg steeds makkelijker om de accu snel en vrijwel volledig op te laden. Zo kom je nooit langs de kant te staan met een lege batterij. Wil jij snel weer op weg zijn? Kies dan voor een accu die snel oplaadt.

Tip 2: Interieur en zitplaatsen elektrische auto's

Interieur

Interieur is persoonlijk natuurlijk. De meeste modellen hebben een sportief interieur met innovatieve snufjes. Hoe hoger de prijsklasse hoe meer aandacht er wordt besteed aan het interieur en het comfort van de binnenkant van de auto. En zelfs binnen de verschillende merken zijn er optioneel behoorlijke verschillen in het interieur. Bepaal vooraf wat je belangrijk vindt in het interieur. Ga je voor stijlvol en compleet of iets meer basic, maar functioneel? Jij bepaalt.

Zitplaatsen

Verreweg de meeste elektrische modellen hebben vier zitplaatsen en kunnen dus een gezin vervoeren. Er zijn ook sportieve tweezitters en modellen die voorzien in een extra zitplaats. Wel slim om over na te denken als je je gaat oriënteren. Rij je vooral alleen dan is een sportieve tweezitter natuurlijk ruim voldoende, maar voor het heen en weer brengen van je kinderen naar feestjes en sportclubs is zo'n variant minder geschikt.

Tip 3: Modellen: sedan, station, cabrio of een elektrische suv

Sedan

Een sedan uitvoering is een klassiek vierzits auto met bagageruimte. Handig als je niet heel regelmatig een grote kofferbak nodig hebt, maar wel genoeg personen wil kunnen vervoeren.

Station

Bij de deze variant kun je naast 4 tot 5 personen, ook nog eens een behoorlijke lading bagage mee nemen. De auto is overzichtelijk bij het rijden omdat de achterruit meteen het einde van je auto is.

Cabrio

Dit is de ultieme uitvoering om lekker te toeren en van het mooie weer te genieten. Ideaal als auto erbij, maar in Nederland minder geschikt om door weer en wind te gebruiken. Vaak ook een twee persoons uitvoering met beperkte bagageruimte.

Suv

Een suv is een slimme gezinswagen met veel ruimte voor zitplaatsen, een hoge instap en voldoende bagageruimte. Ook handig als je je hond mee wil nemen. Verder ligt de wagen wat hoger op de weg, zodat je goed overzicht op de weg hebt.

Tip 4: Acceleratie volledig elektrische auto's

Goed nieuws voor de snelheidsmonsters onder ons. De meeste elektrische auto's in het hogere en top segment trekken snel op van 0 100 kilometer. De snelste haalt dat in 1,1 seconden. De max qua snelheid is 350 kilometer per uur. De kleinere modellen zijn vaak wat minder pittig. Staat snelheid bij jou voorop kies dan de auto met een snelle actieradius en hoge Kilometer per uur score. Hou er rekening mee dat de prijs dan wel wat hoger kan uitvallen.

Tip 5: Prijzen elektrische modellen

De prijzen van elektrische auto's lopen ver uit elkaar. Zo heb je al een elektrische auto voor € 18.550,-. De duurste elektrische auto in het Top segment van nu kost een slordige € 191.700,-. Dan rij je een Porsche Taycan Turbo S, maar nog dit jaar zal ook daar Tesla weer op 1 staan met de introductie van de Tesla Roadster die € 215.000,- gaat kosten. Het kan nog gekker want in het exclusieve segment kom je er niet met een paar ton. De allerduurste auto in dit segment is de Automobili Pininfarina Battista die je voor €2.200.000 ,– de garage uit rijdt, gevolgd door de Lotus Evija die je voor €1.979.456,– de jouwe mag noemen.

Topsegment

In het top segment vind je de auto's terug die meer dan € 70.000,- kosten. Hier vind je topmodellen met de meest vernuftige snufjes en hightech technologie.

Hoge segment

In het hoge segment betaal je tussen de € 40.000,- en € 70.000,- voor je volledig elektrische auto. Je hebt dan een uitgebreide keuze aan opties. Van suv tot station en van sportieve tweezitter tot sedan.

Midden segment

In het midden segment zit je op een investering tussen de € 30.000,- en € 40.000,-. Ook hier is de keuze ruim, alleen wat minder sexy. De nadruk ligt op comfortabel rijden en minder op acceleratie en sportiviteit.

Goedkope segment

Het goedkope segment heeft al een elektrische auto voor ruim onder de € 30.000,- en voor die prijs kun je zelfs al een elektrische convertibele rijden!

De beste elektrische auto's van 2022

Het regent nieuwe varianten volledig elektrische auto's. Vrijwel elk zichzelf respecterend automerk heeft inmiddels meer dan één elektrische model op de markt gebracht. Maakte Tesla model x lange tijd als enige indruk op het gebied van elektrisch rijden. Inmiddels vind je een volledig elektrische auto in elk segment. Er is voor elk wat wils. Van een Opel tot een Mazda, van een Mercedes tot een Volvo, van een Hyundai tot een Jaguar. Zelfs een mini en een Audi kun je volledig elektrisch rijden. We gingen op onderzoek uit naar de beste elektrische auto's per segment van nu. Van de auto's met het grootste bereik tot de auto's met de snelste top.

De beste elektrische auto's – Topsegment

In het Topsegment met een prijsklasse vanaf € 70.000,- heeft de Audi e tron Tesla van zijn eerste plek gestoten. Het merk hoeft zich echter niet te schamen want met 2 modellen in de Top 3 regeert het nog steeds het topsegment.

Top 1: Audi e tron

Met de Audi e tron krijg pure Audi kwaliteit: stijlvol en krachtig. De e tron heeft een actieradius tot maar liefst 401 kilometer en dat met 1.800 kilo trekgewicht. Door zijn razendsnelle acceleratie heb je met de e tron meer het gevoel dat je in een sportauto rijdt dan in een volledig elektrische auto.

Top 2: Tesla Model X

Met de nieuwste uitvoering van dit Model krijg je een elektrische suv die nog efficiënter is en een nog hoger bereik heeft dan het vorige model. Maar liefst 547 kilometer rij je met deze power auto. Optrekken van o tot 100 km lukt je in 2,6 seconden. Zoals je van Tesla gewend bent heeft de X een grote panoramische voorruit en is de techniek volledig up to date.

Top 3: Tesla Model S

Met een bereik van 628 kilometer en een supersnelle acceleratie is dit model S de grote winnaar op het vlak van indrukwekkende prestaties. Deze auto is een genot om in te rijden en ook nog eens praktisch door zijn verrassend ruime bagageruimte. Daarbij heeft ie het grootste bereik van de auto's in de Top 3.

De beste elektrische auto's – Hoge segment

In het hoge segment met auto's van een prijs tussen de € 40.000,- en € 70.000,- verrast de Volkswagen Id als eerste auto uit een volledige nieuwe reeks modellen elektrische auto's. De Top 3 bevat drie hele verschillende modellen waarin de nieuwste technologische ontwikkelingen zijn verwerkt.

Hoge segment 1: Tesla Model S

De winnaar in het hoge segment is Model 3 en dat is geen verrassing met een actieradius van maar liefst 580 kilometer. In combinatie met de razendsnelle laadsnelheid, het unieke design en de verbluffende rijeigenschappen mag deze volledig elektrische auto zich met recht de winnaar noemen in het hoge segment elektrisch rijden.

Hoge segment 2: Volkswagen Id 4

Met de Id 4 introduceert Volkswagen een nieuwe reeks van elektrische suv 's. Wil je veel ruimte en een groot bereik, dan is deze wagen met een actieradius van 521 kilometer je vriend. Deze 100% elektrische SUV brengt je tot wel 521 emissie vrije kilometers ver. Het model is beschikbaar in maar liefst 7 uitvoeringen, dus keuze genoeg.

Hoge segment 3: Hyundai Kona

De nummer 3 volledig elektrische auto in het hoge segment is de Hyundai Kona. Het is meteen ook één van de meest populaire elektrische auto's . Deze sportieve suv heeft een indrukwekkend bereik van 484 kilometer. Het design is verfijnd en gestroomlijnd. Optrekken gaat snel en de auto is voorzien van de laatste technische snufjes.

De beste elektrische auto's – Middensegment

In het middensegment elektrische auto's vind je de auto's met een prijs tot € 40.000,-. In de Top 3, drie keer een volledig elektrische auto die voor aangename verrassingen zorgen.

Midden Segment 1: Volkswagen Id 3

Met de introductie van de volledig elektrische Id 3 introduceert Volkswagen het icoon van de toekomst als waardige opvolger van de legendarische Kever en de Golf. De auto rijdt prettig, zijn grootste bereik is 425 kilometer en dat maakt hem tot een oprechte winnaar in dit segment. Optioneel is er een ruime keuze aan uitvoeringen beschikbaar.

Midden Segment 2: Opel Corsa-e

Deze compacte elektrische auto brengt je 337 kilometer ver met een volle accu. Deze Opel rijdt zeer sportief en is door in de bodemplaat weggewerkte batterij ook nog eens opvallend ruim. Voordelen die deze wagen tot een absolute runner maken. In 2020 won de Opel Corsa-e het 'Gouden Stuurwiel', een waardevolle onderscheiding in de wereld van de Duitse auto's.

Midden Segment 3: Peugeot e-208

De nummer drie in het middensegment elektrisch auto’s is de Peugeot e-208 met een elektrisch bereik van wel 340 kilometer. Bij een snellader is de accu binnen 30 minuten weer voor 80% geladen. Je kunt optioneel kiezen voor je eigen optimale rijstand. Van eco tot sport met stevige acceleratie.

Wat is de goedkoopste elektrische auto?

Zo veel mensen zo veel wensen. Nu je een overzicht hebt van welke mogelijkheden er allemaal zijn op het gebied van elektrisch rijden gaan we eens dieper duiken in de prijs/kwaliteit verhouding. Want welke volledig elektrische auto is betaalbaar? Ook wie met een beperkt budget een volledig elektrisch model wil rijden heeft tegenwoordig een steeds ruimer keuze zowel in modellen als kilometer bereik. Natuurlijk ben je qua verbruik en onderhoud al veel goedkoper uit dan bij een brandstofauto. De aanschafprijs van een elektrische wagen is lager dan ooit.

Top 3 goedkoopste modellen

De goedkoopste elektrische modellen die op dit moment op de markt zijn variëren in prijs van € 18.550,- tot € 29.850,-. De leaseprijzen maken deze modellen nog toegankelijker. We geven je weer een Top 3.

Goedkope segment 1: Dacia Spring Electric

Het goedkoopste elektrische exemplaar van dit moment is de Spring Electric met een prijs van € 18.550,-. Het is een bijzonder praktisch exemplaar met vier zitplaatsen, maar liefst 290 liter bagageruimte en een bereik van 230 kilometer dat meteen het grootste bereik is onder de goedkope modellen. De perfecte auto om boodschappen mee te doen en kortere afstanden mee af te leggen.

Goedkope segment 2: Renault Twingo E-Tech Electric

Een goeie tweede is de Renault Twingo E-Tech Electric voor € 21.270,- en een actieradius van 190 kilometer. Het is een compact model met kleine draaicirkel en regeneratieve remstand en dat maakt hem tot de perfecte wagen voor wie vaak in de stad is. Het is een waardige aanvulling op de ZOE die al jaren succesvol is.

Goedkope segment 3: Smart EQ fortwo/forfour

Op nummer 3 goedkope elektrische auto's staat de Smart EQ forto/forfour met een prijs van € 23.995,- en een bereik van 135 kilometer. Hoewel deze elektrische Smart recentelijk een metamorfose heeft ondergaan blijft het een van de meest betaalbare elektrische modellen die in Nederland op de markt zijn. Optioneel en tegen bijbetaling kun je kiezen voor de cabrio variant.

Welke merken maken volledige elektrische auto's?

Vrijwel elk zichzelf respecterend automerk maakt elektrische auto's. Wat opvalt is dat de meeste merken uit het hele exclusieve segment hun eerste elektrische modellen nog moeten presenteren. Tot slot een overzicht van de bekendste merken.

Overzicht merken elektrische auto's:

 • Audi
 • BMW
 • Citroen
 • Dacia
 • Fiat
 • Ford
 • Honda
 • Hyundai
 • Jaguar
 • Kia
 • Lexus
 • Lightyear
 • Mazda
 • Mercedes
 • Mini
 • MG
 • Nissan
 • Opel
 • Peugeot
 • Porsche
 • Renault
 • Seat
 • Skoda
 • Smart
 • Sono
 • Tesla
 • Volkswagen
 • Volvo