pexels-negative-space-97079

De beste tips voor het aanschaffen van je eerste auto

De beste tips voor het aanschaffen van je eerste auto

Je hebt dan eindelijk je rijbewijs gehaald. Tijd om voor het eerst een auto te kopen. Een hartstikke spannend moment maar hoe kun je dit het beste gaan aanpakken? Met onze tips zorg je ervoor dat je een goede keuze maakt.

Bepalen hoeveel je uit wilt geven

Als je op zoek gaat naar je eerste auto moet je gaan bepalen hoeveel je hier aan wilt uitgeven. Stel een budget vast maar ga hier nooit overheen. Bijna iedere website waar je ocassions kunt zoeken heeft de mogelijkheid om te filteren op de prijs. Zo kom je geen droomauto tegen die meer kost waardoor je gaat twijfelen.

Doe onderzoek naar wat je wilt

Voordat je zoektocht begint naar een auto is een voorbereiding belangrijk. Als je weet wat je zoekt zul je sneller een occasion vinden. Het heeft bijvoorbeeld weinig nut om naar een zware auto te kijken wanneer je lage wegenbelasting wilt betalen. Stel je zelf een aantal vragen om er achter te komen wat bij jou past. Waar gaat de auto voor gebruikt worden? Ga je er lange afstanden mee rijden? Welke opties moeten er echt aanwezig zijn? Kan je bijvoorbeeld echt niet zonder airco in de warme zomermaanden of is juist stoelverwarming tijdens de winter belangrijk voor je?

Filters gebruiken

Maak gebruik van verschillende filters om het zoeken naar jouw eerste auto eenvoudiger te maken. Als je weet wat je wilt kun je alles invoeren om de beste resultaten te krijgen. Geef bijvoorbeeld aan vanaf welk bouwjaar de auto mag zijn, wat het maximaal mag kosten en of je opzoek bent naar een handgeschakelde auto of een automaat. Kes je voor een benzine motor of ga je zoveel rijden dat diesel beter bij je past? Hoe meer je filtert hoe beter de zoekresultaten zullen worden. Ook onze website maakt gebruik van dit soort filters om je zoektocht te vergemakkelijken.

Ga uitgebreid proefrijden in meerdere auto’s

Waarschijnlijk heb je gelest in een zeer jonge auto die met alle gemakken is voorzien. Een eerste auto is meestal een stuk ouder en dat zorgt voor een andere rijbeleving. Zorg daarom dat je gaat proefrijden in verschillende modellen auto’s zodat je er achter kunt komen wat het beste bij jou past. Neem uitgebreid de tijd voor een proefrit en als je geïnteresseerd bent kun je naar de lokale garage toe rijden om de auto onafhankelijk te laten controleren. Je kunt hiervoor ook contact opnemen met de ANWB mits je lid bent. Geef dit van te voren wel altijd eerst even aan dat je dit van plan bent.

Bezichtig de auto nooit alleen

Als je een auto gaat bezichtigen doe je er verstandig aan om iemand mee te nemen. Door je enthousiasme kan je mogelijk dingen over het hoofd gaan zien. Neem het liefst iemand mee die wat meer verstand van autos heeft dan jij. Zorg dat zowel jij als de andere persoon de auto beoordeelt en leg jullie beoordelingen naast elkaar. Maak de rekening op zodat je vervolgens kunt beslissen of je overgaat tot aankoop.

Onderhandel over de garantie

Wanneer je helemaal verliefd bent geworden op de occasion die je hebt gevonden en je hebt een prijs afgesproken is het tijd om te onderhandelen over de garantie. Zorg dat je een aantal maanden garantie ontvangt zodat je altijd terug kunt gaan mocht er iets zijn met de auto. Zorg dat alle afspraken duidelijk staan vermeld op papier. Koop nooit een auto zonder garantie mits we het hebben over een voertuig met een hele lage aanschafwaarde.