rsz_2pexels-mike-810357

Alles over de Mercedes A-klasse

Mercedes is een Duits merk uit het hogere segment van de auto’s en werd opgericht in 1926. De officiële naam is Mercedes-Benz maar wordt vaak afgekort naar alleen de eerste naam. Op dit moment is het merk bekend van de auto’s, bestelwagens, bussen en vrachtwagens maar Mercedes maakt ook vliegtuigen. De automerken Maybach en Smart vallen tevens onder dit grote merk. Alles over de Mercedes a klasse vind je hieronder.

 

De Mercedes a klasse

Dit model uit de grote collectie van Mercedes was een MPV en werd erna een hatchback-model. De auto werd in 1997 geïntroduceerd en wordt hedendaags niet meer geproduceerd. In totaal zijn er drie generaties A-klasse uitgebracht: de W168, W169 en W176.

Eerste generatie, W168 (1997-2004)

In 1993 werd het concept van deze eerste generatie modellen al tentoon gesteld. Het eindmodel werd in 1996 gepresenteerd via verschillende televisiecommercials en op de Autosalon van Geneve werd hij vrijgegeven in 1997.

Sinds de eerste levering in oktober 1997 was de A-klasse het kleinste model van Mercedes. In verhouding tot de andere modellen was de auto kort en moest er tijdens de ontwikkeling gezocht worden naar een oplossing voor de te grote motoren. Door de sandwich-vloeren die tijdens een botsing zouden zorgen dat deze niet de cabine in dringt, maakte dit model een van de veiligste auto’s van die tijd.

Tweede generatie, W169 (2004 – 2012)

Half 2004 werd deze tweede generatie A-klasse gepresenteerd en ging eind 2004 in productie. Al snel kwamen er getunede uitvoeringen op de markt, zowel Brabus als Carlsson hebben uitvoeringen gemaakt. Deze generatie was 23 centimeter langer, 4,5centimeter breder en 1 millimeter hoger. Een jaar na de introductie kwam de A 200 Turbo-motor beschikbaar, wat de krachtigste motor van de A-klasse was.

In april 2008 kreeg het uiterlijk een kleine facelift door andere bumpers en voor- en achterlichten toe te passen. Er kwam daarnaast ook een start- en stopsysteem beschikbaar en het BlueEfficiency-pakket kon gekozen worden. Dit pakket is een combinatie van technische snufjes waardoor er een zo optimaal mogelijke interne samenwerking is en het brandstofverbruik wordt teruggedrongen.

Met de mijlpaal van één miljoen geproduceerde auto’s ging deze generatie van de productiebanden.

Derde generatie, W176 (2012-2018)

In 2011 werd de schets van deze derde generatie A-klasse getoond tijdens de Auto Shanghai. In mei 2011 lekken diverse foto’s uit van een volgend model wat de definitieve versie later blijkt te zijn. Uiteindelijk werden in februari 2012 foto’s gepubliceerd tijdens een test en betrad dit model in september 2012 de automarkt. Deze A-klasse streed samen met de Volkswagen Golf voor de titel van “European Car of the Year”, waarbij de winst uiteindelijk ging naar de Golf.

In vergelijking met de andere twee generaties week dit model qua uiterlijk ernstig af. De vorige modellen waren een MPV en deze A-klasse Mercedes was een hatchback. Daardoor was dit model 50 centimeter langer dan de tweede generatie en 18 centimeter lager.

Dit model werd tot en met 2018 geproduceerd waarna Mercedes-Benz stopte met de productie van de A-klasse.

Productie A-klasse

Dit model van Mercedes-Benz werd gebouwd in een fabriek in Rastatt, te Duitsland als hoofdfabriek. Later werd dit model ook gebouwd in Hongarije, Thailand en Finland.

De Duitse fabriek is voor 600 miljoen euro verbouwd om te zorgen dat de A- en B-klasse van Mercedes geproduceerd konden worden. De Hongaarse fabriek in Kecskemet werd nieuw gebouwd voor eveneens beide klasses van Mercedes. De totale kosten voor deze fabriek waren 800 miljoen. In de Thaise fabriek werd middels een contract met een derde partij de productie voorzien. Tot slot begon in 2013 Finland met de productie, ook door middel van een derde partij.

Verkoopcijfers Mercedes A-Klasse

Tijdens de introductie van dit model in 1997 was men niet zo enthousiast. Mercedes week met dit model erg af van zijn normale auto’s en fabriceerde een vreemde eend. Het jaar erna begon de verkoop aan te trekken en werden er naar rato 500% meer auto’s verkocht dan in het eerste jaar. De groei van interesse in deze auto bleef oplopen en stagneerde tot 2003. Vanaf dat jaar liepen de verkopen terug van deze eerste generatie.

Bij de eerste levering van de tweede generatie zag je een enorme piek in de verkoopcijfers richting de hoogste verkoop ooit, zo’n 200.000 auto’s op jaar basis. De piek daalde iets maar bleef redelijk stabiel tot zijn laatste jaren. Vanaf de laatste jaren liepen de verkoopcijfers terug en dat is hoogstwaarschijnlijk ook de reden waarom Mercedes gestopt is met de productie.

Alles over de Mercedes a klasse is besproken van het ontstaan tot aan de huidige situatie dat hij niet meer geproduceerd word.