pexels-negative-space-97079

7 voordelen van een occasion kopen

Bij het aanschaffen van een nieuwe auto heb je een enorme keuze aan opties, mogelijkheden, uitvoeren en kleuren. Bij een occasion heb je al deze keuzes niet, maar toch heeft het kopen van een auto met de kop eraf veel voordelen. Wil je een weloverwogen keuze maken als je een occasion gaat kopen? Weet je niet waar je precies op moet letten? Hieronder vind je 7 x de voordelen van een occasion kopen.

Occasions zijn direct leverbaar

Bij de aanschaf van een nieuwe auto zit er vrijwel altijd levertijd op jouw aankoop. Dat is ook logisch want jij hebt een model uitgezocht met een specifieke kleur en een uniek interieur. De kans dat exact jouw uitvoering nieuw op voorraad is, is nihil omdat deze voorraden sinds jaar en dag zeer laag gehouden worden. Op het moment dat je kiest voor een occasion kies je een auto die al rond heeft gereden, met meer of minder kilometers. Er hoeft dus niets meer a fabriek geleverd te worden. Wel kun je nog overeen komen dat er bepaalde kleine reparaties of onderhoud wordt uitgevoerd, maar veelal heb je binnen 1 a 2 weken de sleutel van jouw occasion in je handen.

Occasion aanbod

Het aanbod is zo groot als de autobranche is en misschien geeft dat juist wel meer inzichten of een andere wending aan je wensen. Je kunt dan misschien niet kiezen voor jouw perfecte interieur, maar in dat geval zou je achteraf nog aanpassingen kunnen doen. Het aanbod is gigantisch in Nederland en er zijn eigenlijk weinig beperkingen als je het geduld neemt om te zoeken. Je zou denken dat het nieuw kopen van een auto meer opties geeft, maar dat is bedrog want vrijwel alles is mogelijk hetzij met een kleine aanpassing als occasion aan te kopen.

Vergeet niet ook in het buitenland zoals Duitsland of België te kijken als je een occasion zoekt. Het importeren naar Nederland kan veelal via een dealer.

Occasion kopen is goedkoper       

De nieuwprijs van auto’s liggen in verhouding tot occasions vrij hoog. Niet iedereen heeft of wil een groot budget besteden aan een nieuwe auto, waardoor een tweedehands auto de oplossing bied. Of het nu met een kleine kop eraf is of dat de auto al enkele jaren zich over de weg verplaatst, je zult altijd aanzienlijk minder betalen dan de nieuwprijs.

Occasions zijn ingereden

Ook vandaag de dag met alle moderne technieken wordt het nog steeds aangeraden om een nieuwe auto in te rijden. Het inrijden van een auto houdt in dat je zorgt dat de bewegende onderdelen op een goede manier ingewerkt worden op elkaar. Op langer termijn levert dit een beperking van het olieverbruik op. Bij occasions is de auto meestal al ingereden en hoef je hier geen enkele rekening meer mee te houden als je met jouw auto op pad gaat.

Occasions hebben een lagere premie

Doordat de aanschafwaarde van tweedehands auto’s lager is, is jouw verzekeringspremie ook lager dan dat je een nieuwe auto aanschaft. Let goed op welke verzekeringspremie bij jou past en dat het juiste aantal schadevrije jaren mee worden genomen als je overstapt naar een nieuwe verzekeringsmaatschappij. Er zijn verschillende websites waarop je autoverzekeringen kunt vergelijken.

Afschrijving van een occasion is minder

Doordat de kop eraf is, is de hoogste afschrijving van de auto ook al voorbij. In de eerste paar jaar is de afschrijving zo’n 15% van de aanschafwaarde. We mogen er vanuit gaan dat een auto zo’n 20 jaar mee gaat. Samengevat betekent dat dat als je de auto vanaf zijn tweede levensjaar aankoopt, de grootste afschrijving al is gedaan en de overige jaren er een afschrijving van 4% per jaar plaats vind.

Fabrieksfouten

Tegenwoordig hoor je het vaker dan vroeger, maar er bestaan nog steeds terugroepacties voor auto’s. Als het automerk door heeft dat er sprake is van een fabrieksfout ontvang jij een brief thuis met daarin alle informatie die zij hebben en daarbij het verzoek de auto te laten repareren. Er kan gedacht worden aan een probleem met de stuurbekrachtiging of airbag. Op het moment dat je een occasion koopt is de klant kleiner dat je nog opgeroepen wordt voor een terugroepactie omdat de kinderziektes er dan al uitgehaald zijn.

Met 7 x de voordelen van een occasion kopen op een rij, wordt de keuze tussen een nieuwe of een tweedehands auto overzichtelijker gemaakt. Welke keuze je uiteindelijk ook maakt, het is altijd passen en meten en kijken wat er in jouw situatie het beste bij jouw wensen past.